Alhamns tomtägarförening
VATTENSYSTEMET
Säkra ditt vattenledingsnät!
Alhamns tomtägarförening /John Backeström
Säkra ditt vattenledningsnät
Vattenledningsnätet i en fastighet som ska kallställas över vintern måste skyddas från sönderfrysning. Här får du lite information och vägledning.
Innehåll
1. Serviceventil vid tomtgränsen
2. Handhavande av serviceventil
2.1 Utmärkning
2.2 Ventilnyckel
2.3 Dränerande avstängningsventil
2.4 Ej dränerande avstängningsventil
3. Värmekabel
1. Serviceventil vid tomtgränsen
Varje fastighet som är ansluten till det nya vattensystemet har en s.k. serviceventil vid tomtgränsen. Från serviceventilen går vattenledningen till din fastighet. Denna har du ansvar för själv.
I samband med att serviceventilen installerades på 2 meters djup har vi kopplat på en 32 mm vattenledning på ca 5 meter. Där kan du fortsätta dra ledningen till fastigheten.
Avsikten var att alla fastigheter skulle få en dränerande serviceventil. På grund av att grundvattennivån vid vissa tillfällen under året kommer att ligga ovanför ventilen, som är på 2 meters djup, kommer dräneringen inte att fungera tillfredsställande. Grundvatten kan komma in i fastighetsledningen vid stängd ventil, även om det säkert inte är stora mängder.
Upptäckten gjorde att ventiltypen ändrades till en "icke dränerande". De fastigheter som fått dränerande ventil är 1:61, 1:63, 1:65 och 1:66. Övriga fastigheter har icke-dränerande ventil.
2. Handhavande av serviceventilen
2.1 Utmärkning
Märk ut platsen för serviceventilen med, exempelvis en kraftig och tillräckligt lång pinne, så att du hittar den även vintertid.
2.2 Ventilnyckel
Om du saknar ventilnyckel så kontakta John Backeström (tomt 1:103, Södra Alhamnsvägen 136) eller Kenneth Hedberg (tomt 1:82, Alhamnsvägen 149).
På väggen på utsidan av Pumphus P1 (vid bergsknallen nära brevlådorna ) finns ventilnyckel att låna vid akut behov. Men glöm inte återställ nyckeln på sin plats.
Vi rekommenderar att några grannar kommer överens om en gemensam nyckel som förvaras så att den är lätt tillgänglig för berörda.
2.3 Dränerande serviceventil
Men hjälp av ventilnyckeln går ventilstången att vrida ca ett kvarts varv mellan STÄNGT och ÖPPET läge. Vrid ventilstången distinkt medurs till STÄNGT läge eller moturs till ÖPPET läge. Om ventilen hamnar i mellanläge så rinner vattnet ut i marken hela tiden med läckage av vatten och översvämning som följd.
En dränerande avstängningsventil i STÄNGT läge släpper ut allt vatten i marken från markledningen ända fram till serviceventilen. Frysrisken är då eliminerad. Detta förutsätter att ledningsdragningen i marken är gjord med lutning mot serviceventilen.
2.4 Icke dränerande avstängningsventil
Ventilstången vrids ett antal varv mellan STÄNGT och ÖPPET läge. Du stänger ventilen genom att vrida medurs och öppnar den genom att vrida moturs. Ventilen har en mjuk och elastisk tätning så dra inte för hårt.
Nackdelen med denna typ av avstängningsventil är att vattnet blir kvar i markledningen till fastigheten.
För att förebygga frysskador ska markledningen kopplas isär från fastighetens ledning närmast huset. På så sätt dräneras en del av vattnet från huset. Vattnet i markledningen kommer att frysa och skapar ett övertryck i ledningen på grund av isens expansion. Den isär kopplade och öppna markledningen ger då möjlighet för isen att krypa ut genom öppningen och därmed minska trycket inuti ledningen. Därigenom minimeras risken för ledningssprängning.
Undvik metallkopplingar i markledningen, eftersom dessa kan lossna eller sprängas vid frysning. Plastkopplingar rekommenderas istället.
3. Värmekabel
För att säkra tillgång av vatten även vintertid måste värmekabel installeras i markledningen mellan fastigheten och serviceventilen. Installationen av värmekabel kräver jordfelsbrytare och en fackmannamässigt utförd elinstallation. Anlita en behörig elinstallatör!
Kostnad för efteranslutning till det nya vattensystemet
I samband med att årsmötet tog beslut om nergrävning av det nya vattensystemet beslöts om kostnaden för en tomtägare som senare vill ansluta sin tomt till stomnätet i det nya vattensystemet. Beslutet innebar att avgiften för efteranslutning skulle vara 150% av den kostnad de tidigare anslutna tomtägarna betalat uppräknat med entreprenadindex 111 från september 2010 då projektet påbörjades. Ett räkneexempel återfinns nedan. Av överskottet på det inbetalade engångsbeloppet ska 65% återgå till de som bekostat den ursprungliga nergrävningen och 35% tillfalla föreningen. Om anslutningskostnaden överstiger 150% av ursprunglig installationskostnad omräkant med entreprenadindex uppgår anslutningsavgiften till den verkliga kostnaden. (Enligt separat tillägg till punkt 12 inför årsmötet 2010)
Utöver efteranslutningsavgift tillkommer för fastighetsägaren kostnader för det arbete som måste göras för att gräva fram stomnätet och ansluta sig på det sätt som fastighetsägaren önskar.
Alhamns Tomtägarförening (justerat 220503)
Entreprenadindex E84:111 (som var beslutat index) har från januari 2011 ersatts med enprenadindex 111. Därför görs uppräkning från januari 2011 istället
Total investering: 2 682 000 kr
Antal ursprungligen anslutna: 53 st
Anslutningsavgift per fastighet för ursprungliga investerare: 50 606 kr
(År 2010 - 8853 kr; 2011 - 8853 kr; 2012 - 13 500 kr; 2013 - 8500 kr; 2014 - 8 000 kr; 2015 - 2900 kr)
Entreprenadindex 111 har sedan januari 2011 till december 2020 ökat med 20,8%. (Vid det tillfälle någon önskar efteransluta kommer styrelsen att att uppdatera till korrekta värden)
För en fastighet blir avgiften:
50 606 kr + 50% av 50 506 kr= 75 909 kr
75 909 kr + 20,8% av 75 909 = 91 698 kr
Årsmötet 2015 beslöt att kostnaden för efteranslutning under de närmaste fem åren, dvs fram till årsmötet 2020, är väsentligen samma som kostnaden för de tidigare anslutna tomtägarna, dvs 50.000 kr. Om något skulle inträffa som innebär att kostnaden för de från början anslutna tomterna ökar över 50.000 kr så justeras efteranslutningskostnaden med motsvarande belopp. Av överskottet från fastighetens efteranslutning av det inbetalade engångsbeloppet ska 65% återgå till de tomtägare som bekostat den ursprungliga investeringen och 35% tillfalla föreningen. Engångsbeloppen ska inbetalas till Alhamns tomtägarförening innan anslutning till stomnätet i vattensystemet kan ske och ger rätt till inkoppling på stomnätet och tillgång till anslutningsventil vid tomtgränsen, eller på annat ställe, i överenskommelse med tomtägaren. Tomtägaren ansvarar själv för inkoppling, kostnad och underhåll av anslutningen från fastigheten till anslutningsventilen på stomnätet placerad vid tomtgränsen.
Att hålla en kran lite öppen i sin fastighet under vintern för att undvika att vattenledningen fryser är naturligtvis inte tillåtet och räknas som läckage vilket leder till straffavgift på 1500 kr. Råd om hur du undviker frost i ditt ledningssystem finns i texten på denna sida. (Inlagt 190404, justerat 211220)
Styrelsen rekommenderar alla tomtägare som är anslutna till vattensystemet att ha en egen avstängningskran där vattnet går in i fastigheten (förutom den avstängningskran som finns vid tomtgränsen). Stäng av den egna avstängningskranen vid fastigheten när du lämnar Alhamn över natten. Observera att avstängningskranen vid tomtgränsen är inte konstruerad för ideliga avstängningar och öppnanden. (Inlagt 210823)
UTDRAG UR PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTET 2015, §12
Styrelsen föreslår årsmötet att besluta följande:
Årsmötet beslutar i enlighet med styrelsens förslag.
UTDRAG UR PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTET 2021, §14
Årsmötet 2018 beslöt att ett läckage som uppstår på fastighetsägarens del av vattensystemet innanför anslutningskranen orsakar en ”straffavgift” för fastighetsägaren på 1000 kr för vattengruppens arbete för att akut rycka ut och identifiera felet och kontakta fastighets- ägaren. Styrelsen föreslår att ”straffavgiften” höjs till 1500 kr. Efterföljande röstning leder till att årsmötet beslutar i enlighet med styrelsens förslag
Copyright ® 2012 alhamnstomt.se